NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Sob Lip 30, 2011 11:39 am
ZZP( czy da sie odliczac podatek drogowy?)
Autor Wiadomość
zakizakk 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 02, 2011 4:29 pm   

no widze agata ze madrze piszesz i jestes obeznana w temacie..:) no racja racja to juz takie kombinowanie i zdaje sobie sprawe ze nie zawsze na tym dobrze sie wyjdzie...sam jestem zdania ze lepiej zaplacic wiecej a przy tym spac spokojnie :) chociaz znam przypadki ludzi ktorzy pracuja juz po 3 lata i nie maja nawet kont firmowych heh

anias 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Sie 02, 2011 6:15 pm   auto prywatne/na firmę

Witam. Mam auto prywatne, czy jeżeli przerejestruję go na firmowe, to będę mogła nim przejechać tylko 500 km prywatnie? Czy mając auto firmowe płaci się taki sam podatek drogowy jak w przypadku auta prywatnego?

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 7:09 pm   

jesli zarejestrujesz auto na firme to jest limit 500 km na cele prywatne- podatek czyli wegenbelasting jest nizszy na auto firmowe niz na auto prywatne. mozesz to sobie sprawdzic wchodzac na stronke www.belastingu
http://belastingdienst.nl...uigenbelasting/

porownaj sobie
Ostatnio zmieniony przez agata Wto Sie 02, 2011 7:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Sie 03, 2011 12:03 am   Re: auto prywatne/na firmę

anias napisał/a:
Witam. Mam auto prywatne, czy jeżeli przerejestruję go na firmowe, to będę mogła nim przejechać tylko 500 km prywatnie?

z tego co wiem to nie ma takiej mozliwosci... auto przy pierwszej rejestracji jest oznaczane jako prywatne lub firmowe... i tak juz zostaje do konca

anias napisał/a:
Czy mając auto firmowe płaci się taki sam podatek drogowy jak w przypadku auta prywatnego?

nie... placisz mniej... jedynie mozesz tylko 500 km prywatnie przejechac... jesli przejedziesz wiecej to bedziesz placila wiecej podatku...

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Sie 03, 2011 10:18 am   

mozna zarejestrowac auto na firmowe - tyle ze nie placisz nizszego podatku- i nie otrzymasz zwrotu zaplaconego BTW- tak wiec nie oplaca sie. chcac kupic samochod na firme trzeba bytac czy sa grijs keneteken jesli nie to tak jak poprzedniczka pisze bedzie ono zarejestrowane na firme ale bez znizek niestety!
Jeden z samochodow wlasnie tak mam kupiony- jest zarejestrowany na firme , ale nie otrzymalam zwrotu BTW i podatek place jak za samochod prywatny- ale wszelkie koszty samochodu moge wrzucic jako koszty firmy.

marcinekpl 
Gaduła
The one and only

Wysłany: Pią Lip 29, 2016 2:39 am   

Czy mozna skuter kupic na firme? Jakie zasady, ktos cos wie?

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lip 29, 2016 10:34 am   

marcinekpl,

Mozna, zwyczajnie odpisac od kosztow za zakup (albo czesc jako inwestycje - kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Rowniez koszty jak paliwo, reparacje itd. oraz BTW.

http://www.vankantoor.nl/scooter-van-de-zaak/

Poszukaj sobie najlepiej na google "scooter van de zaak" albo spytaj sie u ksiegowego.

Odpowiedz do tematu