NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przepisać rachunki na inną osobę?
Autor Wiadomość
Manolo
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 10:00 am   Jak przepisać rachunki na inną osobę?

Witam,
od 3 miesięcy jestem odpowiedzialny za opłacanie rachunków(media) na moje nazwisko. Z tego co pamiętam przy przepisywaniu ich z innej osoby na mnie, pani pytała jaki okres mnie interesuje. Podałem 1 rok. Chciałem się jednak dowiedzieć, czy nie będzie problemu ze zmianą osoby widniejącej na umowie? Po prostu rachunki ''przejąłby'' inny lokator. Czy może trzeba będzie umowę anulować i stworzyć nową? I czy są przewidziane jakieś kary za takie zmiany?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Kwi 07, 2015 12:50 pm   

Manolo napisał/a:
Z tego co pamiętam przy przepisywaniu ich z innej osoby na mnie, pani pytała jaki okres mnie interesuje.

Chyba sam sobie odpowiedziales na pytanie
Jesli bylo to takie proste i na ciebie przepisano rachunki , to teraz ty je przepisz na inna osobe

edit.
Z tego co wiem , jesli inna osoba - inne nazwisko, to trzeba zawierac nowy kontrakt
zatem przepisanie kontraktu na kogos innego, nawet nie wchodzi w rachube

mozna zobaczyc w jakis sposob tego dokonac poprzez strone sprzedawcy
wody/ pradu/czy gazu
np.

https://www.vitens.nl/vra...-doorgeven.aspx
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 07, 2015 6:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jarmoniuk
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 8:23 am   

Nie ma zwykle problemów z taką zmianą. Zazwyczaj do zmiany potrzebny jest wyciąg z banku, który potwierdza, że konto i adres pasują do nowej osoby i jakiś document z numerem BS (np. rijbewijs) lub jakiś document ze zdjęciem (np. dowód osobisty z Polski) i jakiś document, na którym jest twój bs nummer (np. zorgpas albo wyciąg z gemeente albo np. list z belasting dienst).

Przepisywałem w ten sposób na mnie umowę na prąd, a teraz jestem w trakcie przenoszenia umowy z Vodafone.

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2015 9:24 am ]
W razie czego szukaj na stronie usługodawcy. Słowa kluczowe: contract overdragen.
Ostatnio zmieniony przez jarmoniuk Czw Kwi 09, 2015 8:24 am, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 10:26 am   

jarmoniuk napisał/a:
Nie ma zwykle problemów z taką zmianą.

jarmoniuk napisał/a:
potrzebny jest wyciąg z banku,
jarmoniuk napisał/a:
jakiś document z numerem BS
jarmoniuk napisał/a:
jakiś document ze zdjęciem
jarmoniuk napisał/a:
zorgpas albo wyciąg z gemeente

fajnie ze to jest takie proste nie ma problemow i ze tylko'' tyle'' potrzeba, przeczytaj post autora tematu zanim zaczniesz opowiadac bajki
Cytat:
Een contract is namelijk naamsgebonden en kan niet zomaar worden overgezet. Aangezien het contract nu op jouw naam staat, zal deze beëindigd moeten worden.
https://forum.eneco.nl/servicevragen-90/eneco-overzetten-op-andere-naam-8012
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Czw Kwi 09, 2015 10:29 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu