Tablice celne holenderskie na samochod kupiony w niemczech |
Autor |
Wiadomość |
syjam23
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 10:40 pm Tablice celne holenderskie na samochod kupiony w niemczech
|
|
|
Wiec tak kupilem samochod w niemczech i z nim zakupilem tablice celne zolte.Jednak stracily one waznosc po 5 dniach.Do Polski jade za miesiac na swieta i chcialbym wykupic drugi raz tablice zeby dojechac do polski legalnie.I tu pytanie czy musze jechac do niemiec po tablice czy jest mozliwosc zakupu tablic celnych holenderskich.Po 1 sa tansze po drugie nie musze jechac 250km znowu.Dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 10:47 pm
|
|
|
Zasadniczo data na tablicach rejestracyjnych mowi o tym kiedy koczy sie ubezpieczenie OC na to auto.
Druga rzecz, to o ile sie nic nie zmienilo, to na zoltych tablicach OC na auto obowiazuje tyko na terenie niemiec - powatrzam jesli sie nic nie zmienilo. Do exportu i OC na europe sluzyly tablice z czerwonym paskiem.
W PL niektore firmy sprzedaja OC na tablice celne-niemieckie i wtedy mozna jezdzic takim autem spokojnie. Sprobuj podzwonic do niektorych TU ktore sprzedaja polisy on-line moze uda Ci sie gdzies kupic. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
koroner
Nieśmiały użytkownik koroner

Pomógł: 3 razy Wiek: 57 Dołączył: 15 Lut 2008 Posty: 82 Skąd: DEN HAAG
|
Wysłany: Pią Lis 07, 2008 9:58 pm
|
|
|
Z tego co wiem ..tablice celne Holenderskie.mozna wydac tylko na samochód wyrejestrowany z Holenderskiego RDW.i jadacy na export ,tak ze umoczyłes sprawe.pzdr |
_________________ koroner z Valkenboslan. |
|
|
|
|
dzesika
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 9:39 am
|
|
|
Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro |
|
|
|
|
syjam23
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 8:03 pm
|
|
|
Cytat: | Z tego co wiem ..tablice celne Holenderskie.mozna wydac tylko na samochód wyrejestrowany z Holenderskiego RDW.i jadacy na export ,tak ze umoczyłes sprawe.pzdr | Nie prawda i sprawa nie umoczona dla wszystkich co chca zrobic tak jak ja.1 jedziesz do najblizszego RDW[/quote]idziesz do okienka bierzesz nr albo umawiasz sie na okreslana godz.Panowie z RDW sprawdzaja zczytuja numery z samochodu i sprawdzaja z dokumentami i podstawowe rzeczy swiatla itd nastepnie po tyg dostajesz dokument(nazywy teraz nie pamietam) z ktorym idziesz i wykupujesz rejestracje z ubezpieczeniem na 2 tygodnie caly interes 130 euro i nie wazne czy samochod z holandii belgii francji niemiec na kazdy wydadza trasit kenteken(jesli zle napisalem nazwe tablic to sorki slabo znam holenderski) to tyle.A i tablice duzo tansze niz np w niemczech bo w niemczech na 2 tygodie 200 euro
Cytat: | Druga rzecz, to o ile sie nic nie zmienilo, to na zoltych tablicach OC na auto obowiazuje tyko na terenie niemiec - powatrzam jesli sie nic nie zmienilo. Do exportu i OC na europe sluzyly tablice z czerwonym paskiem. | zmienilo sie mozna legalnie jezdic na tablicach zoltych w calej europie
Cytat: | Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro | nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia |
Ostatnio zmieniony przez syjam23 Wto Gru 02, 2008 8:12 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Adam_1
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:54 pm
|
|
|
syjam23 napisał/a: | nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia |
Raczej dwa tygodnie od kupna auta (wazna jest data na umowie) ale tak jak napisales da sie to obejsc |
_________________ Najlepszego w nowym roku |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Gru 03, 2008 3:51 pm
|
|
|
syjam23 napisał/a: | Cytat: | Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro | nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia |
Masz 5 dni na oplacenie akcyzy od dnia deklarowanego przekroczenia granicy |
|
|
|
|
|