| Zamknięty przez: Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:30 pm
 | Waterschapsbelastingen | 

| Autor | Wiadomość | 

| robin   Poczatkujacy

| 

|    Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 3:16 pm   Waterschapsbelastingen | 
 |  
               | 
 |  
               | Witam, 
 Czy ktos moze mi wyjasnic co to za podatek? R-ek od SVHW (Waterschapsbelastingen van waterschap Hollandse Delta)

Pytalem u siebie w biurze i otrzymalem zdawkowa informacje ze to podatek dla wlasciciela budynku i nie powinienem go dostac/placic.

Nie zaplacilem wiec i dzisiaj dostalem Aanmaning. Dot. 2009 roku. W miedzyczasie dostalem tez r-ek za 2010 rok w kwocie 242 euro.

Wyslalem obydwa do mojego landlorda wraz z pytaniem 2 czy 3 razy ale sie nie odzywa.

Dodam jeszcze ze nikt wiecej w budynku nie dostaje tych r-kow.

Wiec ktos moze za co konkretnie jest ta oplata ikogo powinna obciazac (wlasciciel/wynajmujacy)?

Pozdr
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Waleczne serce   Super gaduła

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 3:20 pm   Re: Waterschapsbelastingen | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | robin napisał/a: |  	  | Witam, 
 Czy ktos moze mi wyjasnic co to za podatek? R-ek od SVHW (Waterschapsbelastingen van waterschap Hollandse Delta)

Pytalem u siebie w biurze i otrzymalem zdawkowa informacje ze to podatek dla wlasciciela budynku i nie powinienem go dostac/placic.

Nie zaplacilem wiec i dzisiaj dostalem Aanmaning. Dot. 2009 roku. W miedzyczasie dostalem tez r-ek za 2010 rok w kwocie 242 euro.

Wyslalem obydwa do mojego landlorda wraz z pytaniem 2 czy 3 razy ale sie nie odzywa.

Dodam jeszcze ze nikt wiecej w budynku nie dostaje tych r-kow.

Wiec ktos moze za co konkretnie jest ta oplata ikogo powinna obciazac (wlasciciel/wynajmujacy)?

Pozdr
 | 

Powinien zaplacic landlord.
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| AgaL Nieśmiały użytkownik

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 5:12 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | napewno właściciel? przecież te rachunki przychodzą na nazwiska osób wynajmujących? każdy kogo znam dostał je. no i to chyba jeszcze zależy od tego co w kontrakcie jest na ten temat |  
				| Ostatnio zmieniony przez AgaL Sob Kwi 10, 2010 5:14 pm, w całości zmieniany 2 razy |  | 

|   |  | 

|   | 

| nuta   Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:04 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | ooo wlasciciel powinien to placic? bo u nas tez przyszlo na nasze nazwisko i w jakis tam przypadkach mozna byc z tego zwolnionym ale to juz trzeba miec naprawde miniamlne dochody,my to placilismy sami, nawet nie pytalam o to wlasciciela skoro przyszlo na moje nazwisko.moze jakby czynsz byl incl to wtedy placi wlasciciel, u nas niestety jest exl. |  | 

|   |  | 

|   | 

| Mathnl   Gaduła nad gadułami :-)

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:16 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | Jeśli się nie mylę to opłata za oczyszczalnię wody(ścieków).Raczej Ty ją musisz opłacić. |  | 

|   |  | 

|   | 

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:21 pm | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Mathnl napisał/a: |  	  | Jeśli się nie mylę to opłata za oczyszczalnię wody(ścieków).Raczej Ty ją musisz opłacić. | 

P.S. Oczywiscie mozna miec rozne umowy. W kazdym razie ja place incl i land lord za mnie to placi. Z exl wedlug mnie powinno byc tak samo,ale chetnie dowiem sie jak jest.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:27 pm, w całości zmieniany 4 razy |  | 

|   |  | 

|   | 

| nuta   Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 6:34 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | ta oplata jest nie tylko za scieki z tego co sie orientuje to tez za zabezpieczanie panstwa przed powodziami, taki podatek. |  | 

|   |  | 

|   | 

| LeGolasik   Gaduła nad gadułami :-)
 LeGolasik

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:07 pm | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | nuta napisał/a: |  	  | a zabezpieczanie panstwa przed powodziami, taki podatek. | 
 Masz rację.Jest to kolejny podatek gminny.
 I płaci się to w zależności od umowy mieszkaniowej ( all incl - teoretycznie powinien płacić właściciel chyba że w umowie jest że podatki płaci się samemu; excl. - wszystko płacisz sam)
 Te podatki przychodzą na osoby ZAMELDOWANE w gminie.Identycznie jak podatki za śmieci itd.

Zresztą wystarczy poczytać na oficjalnej stronie czym się zajmują :

http://www.wshd.nl/organisatie

A ty Waleczne serce najpierw dowiedz się dokładniej a nie mącisz ludziom w głowach bo nie każdy ma kontrakt na mieszkanie all-in.I nie wszystkie kontrakty all -in są takie same
 |  
				| _________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę

Kurt Cobain
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Mathnl   Gaduła nad gadułami :-)

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:16 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | post edytowany |  
				| Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|   | 

| Mucha_75   Gaduła nad gadułami :-)
 Mucha

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:56 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | Ja płaciłem to samemu. Jeżeli ktoś ma kontrakt excl, to wszelkie dodatkowe opłaty się ponosi, jak eneco, śmieci, woda, ścieki, czy sam podatek za mieszkanie. |  | 

|   |  | 

|   | 

| 

|  Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 9:01 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | post edytowany |  
				| Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Kwi 10, 2010 9:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|   | 

| Gochna H   MODERATOR

Pomogła: 207 razy

|  | 

|   |  | 

|   | 

|  |