NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
IT w Holandii
Autor Wiadomość
mmamike 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 27, 2011 4:58 pm   IT w Holandii

Dzien dobry,

Widzialem podobny temat, ale dotyczyl pracy w Amsterdamie, dlatego pozwalam sobie zalozyc nowy ;)

Mam w planach opuscic piekny kraj, w ktorym niedlugo bede musial walczyc na piesci o troche cukru. Nie znam niestety niderlandzkiego, ale angielskim posluguje sie na codzien w pracy. Mam 5 lat doswiadczenia w IT, glownie helpdesk, administracja ms server 2003, znam i mam szkolenie z red hata, liznalem delikatnie prowadzenia zespolu. Wyksztalcenie srednie, probowalem sie ksztalcic, ale nie udalo sie.

Poczytalem na forum, ze z doswiadczeniem mozna probowac sil. Chcialbym podpytac piekne kolezanki i madrych kolegow (lizodup ;) ) jak wyglada sprawa w chwili obecnej? Nie chcialbym wyjezdzac na zawsze, ale kilka lat na pewno, gdyby wszystko sie dobrze ulozylo. Zalozylem profil na monster.com i czekam na wysyp ofert za miliony ojro ;)

Holandie obralem na celownik rowniez ze wzgledu na siec Golden Glory. Byloby milo polaczyc prace z pasja :)

ssl 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 01, 2011 10:56 am   Re: IT w Holandii

Czesc,

post troche stary, napisz czy potrzebujesz jeszcze info, a jak nie, to czy udalo ci sie znalezc juz prace.

mmamike 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 02, 2011 8:42 am   

Cześć,

Niestety nadal w Polsce siedzę. Coś nikt z monstera się nie odzywa.

pozdr.

Magda-Lena 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 8:04 pm   

Polecam samemu reagowac na oferty na Monsterboard. I "odswiezac" swój profil. Mianowicie w chwili gdy go zalozysz, szukajacy pracodawcy widza Cie jako jednego z pierwszych na liscie, 2 tygodniach n.p. jestes 500m CV i tak daleko czesto nie szukaja.

Poza tym poszukaj tez specjalistycznych biur posrednictwa IT. Przez Google: werving selectie IT.

W duzych miastach, Amsterdam, Rotterdam, Haga sa na pewno szanse.

Powodzenia,

Magda

tomasgti 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 08, 2011 11:33 pm   

Hmm bez niderlandzkiego będzie Ci naprawde cięzko, ale nie niemożliwe..

Próbuj na ICTGezocht.nl

Ja tu znalazlem w ciagu 2 godzin prace.

r2d 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 11:35 pm   

To mój pierwszy post (i mam nadzieję, że nie ostatni) a więc witam serdecznie :)
Jak na chwilę obecną ma się sytuacja w sektorze IT? Przeglądając forum znajduję głównie pozytywne opinie z kilku ostatnich lat.

Obecnie pracuję na freelancingu jako programista .NET, wszystko fajnie tylko zaczyna mnie trochę męczyć fakt, że ciężko jest rozgraniczyć pracę od życia osobistego :) Tak więc wybieram się do normalnej roboty, chciałbym też zarabiać jakieś sensowne pieniążki.

Wertuję oferty na ITJobBoard, Monster itd., jest masa ciekawych ofert choćby z ostatnich dni. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz - czy to, że szukam pracy będąc wciąż w Polsce w znacznym stopniu nie zmniejsza moich szans na jej znalezienie?

Będę wdzięczny za opinie oraz wskazówki :)
Pozdrawiam,
Artur

ssl 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 28, 2011 2:07 pm   

r2d,

To wszystko zalezy do jakich firm probujesz sie dostac. Jesli jest to duza miedzynarodowa firma, to nie powinno byc problemu. Z reguly maja one proces sciagania pracownikow z za granicy i nie jest to dla nich nic nowego.
Trudniej, jesli probujesz dostac sie do mniejszej firmy, nie tak znanej, wtedy moze nie chciec sie takiej firmie wysilic. Dodatkowym problemem w przypadku mniejszych firm jest nie miedzynarodowe srodowisko pracy, czyli wymagaja znajomosci jezyka.
Co do agencji, to z nimi nigdy nie wiadomo :P Pamietaj o jednym, agencje dzialaja na 2 sposoby, zatrudniaja cie u siebie i outsource'uja do firmy, z ktora maja kontrakt, lub podpisujesz kontrakt bezposrednio z firma, a agencja dostaje profit za znalezienie pracownika. Nie wpakuj sie w kontrakt z agencja, bo bedziesz zalowal.

Zainteresuj sie rowniez 30%-ruling.

Powodzenia!

r2d 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Paź 02, 2011 3:10 pm   

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. O 30%-ruling coś słyszałem, ale zgodnie z Twoją radą zainteresuję się tematem dokładnie :) Jak na razie trafiam chyba właśnie na mniejsze firmy, bo w większości odpowiedzi informują, że szukają dutch speaking employees.
Mam też odpowiedzi z agencji, które póki co chyba kompletują mój profil bo jak na razie żadnych konkretnych ofert, rozmów stricte technicznych itp.
No nic, będę próbował dalej, w końcu na coś trafię :)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu