Czy grozi nam grzywna albo cos gorszego??? |
Autor |
Wiadomość |
Ariana
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 1:04 pm Czy grozi nam grzywna albo cos gorszego???
|
|
|
Witam serdecznie...
Mam nadzieje,ze ktos bedzie umial udzielic mi odp. bo mam taki chaos w glowie,ze nie daje rady..Mieszkam z chlopakiem w jego mieszkaniu (jego wlasnosciowe).Zameldowana tez jest moja kolezanka z dziecmi ale nie mieszka u nas..Dzis przyszla kontrol i powiedzielismy prawde.Zastanawiamy sie,czy bedziemy musieli poniesc jakas kare,ze zameldowana u nas osoba nie mieszka z nami..Czy któs moze mi pomóc?? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 2:42 pm
|
|
|
Ariana,
ale skoro kolezanka jest zameldowana to w czym problem? , nawet nie wiem czy powinniscie sie z tego, tym ktorzy przyszli na kontrole tlumaczyc ,bylo by zle
gdyby zastali wszystkich w domu, i okazalo sie, ze tylko Wy jstescie w nim zameldowani
moze sie mle ,ale naprawde nie widze problemu |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 2:46 pm
|
|
|
Co to za kontrole? Chodzą sobie tak po prywatnych mieszkaniach sprawdzać kto jest zameldowany? |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 2:59 pm
|
|
|
tak jak powiedzial Gochna- w odwrotnej sytuacji tak ale w tym wypadku to przeciez i tak jestescie po stracie placac dodatkowe koszty za zameldowane osoby, ktore defakto u was nie mieszkaja.
Nie obawiaj sie - nie bedzie zadnej kary!
- takie kontrole owszem chodza- sprawdzaja czy na mieszkaniach nie ma jakis niezaledowanych osob, czy nie ma przeludnienia itp...
przeszlam juz 3 takie kontrole |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Ariana
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 3:28 pm
|
|
|
Dziekuje Wam za odpowiedzi...Przepraszam z góry,ze tak chaotycznie pisze ale ja po prostu nie mam o niczym pojecia...Napisze jeszcze raz jak to mniej wiecej wyglada...
A wiec mój partner kupil to mieszkanie (hipoteka)..Ja tu u niego wynajmuje pokój (nie mam pojeci,czy to sie równa tym samym,ze jestem zameldowana czy jak..).Zameldowalismy tez kolezanke z jej 2 dzieci (tzn. ona tez tak jak ja wynajmuje pokój jednak nie mieszka).Kolezanka potrzebowala tego adresu,zeby dostawac miesiecznie na dzieci pieniadze-zreszta mielismy jej tylko pomóc na pare miesiecy,wiec pomyslelismy-czemu nie.
Dzis z rana przylo do nas 2 ludzi-kobieta i mezczyzna,przedstawili sie,pokazali jakies plakietki..Pytali sie kto tu jest zameldowany,wiec partner podal,ze ja on i kolezanka,która nie mieszka z nami..Jest tu tez moja siostra ale ona jest tylko na wakacjach,wiec mam nadzieje,ze to nie bedzie problem-jest tu dopiero tydz. no ale na wakacje chyba mogla przyjechac nie???
Ludzie Ci pospisywali wszystko i na koniec powiedzieli,czy zdajemy sobie sprawe,ze nie moze byc tak,ze ktos kto jest tu zameldowany-nie mieszka tu...
Po chwili zadzwonila kolezanka,ze byli z wizyta i u niej i ze byli to ludzie z Socjale Zaken czy jakos tak...
Nie mam pojecia czego sie spodziewac,mam nadzieje,ze nie bedziemy musieli placic zadnej kary ale ja sie w ogóle na tym nie znam..Próbuje czytac ale juz mi sie wszystko placze...Jeszcze raz przepraszam za te chaotyczne pisanie i dziekuje za odpowiedzi... |
|
|
|
|
bagniaczka
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 6:55 pm
|
|
|
jso napisał/a: | Co to za kontrole? Chodzą sobie tak po prywatnych mieszkaniach sprawdzać kto jest zameldowany? |
Tak, chodzą takie kontrole. u mnie ostatnio też był pan z gminy i sprawdzał, kto faktycznie mieszka. Chodzą też kontrole dotyczące czystości w mieszkaniu. Zaglądają nawet za od lat nie odsuwaną kuchenkę, i w razie czego wlepiają mandaty. Właściciel naszej chaty dostał 500 e, pomimo, że w zasadzie syfu nie było. No ale kto sprząta za kuchenką czy lodówką? |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Ariana
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 8:07 pm
|
|
|
Od tej kolezanki slyszalam,ze grozi nam i jej kara 5tys. euro ale mam jeszcze nadzieje,ze to nieprawda.. |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 8:56 pm
|
|
|
Hmm, ciekawe kto was podkablowal, jakis zyczliwy sasiad?
Jesli kolezanka jest u was zameldowana a mieszka gdzie indziej z np. mezem czy chlopakiem i jest zameldowana jako samotna matka to szanse sa spore ze dostanie grzywne i bedzie musiala otrzymane pieniadze zwrocic.
Aha- tak na chlopski rozum, to jej raczej kara grozi- nie wam |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
Ostatnio zmieniony przez duYster Wto Sie 23, 2011 8:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ariana
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 9:46 pm
|
|
|
Tak wlasnie jest...Jest u nas 3,5 mies. zameldowana z dziecmi i dostaje na nie pieniadze z uitkiringu..Mieszka na innym adresie z konkubentem.Nie wiem skad ona wie,ze my tez dostaniemy kare 5tys.euro....Moze dlatego,ze nam placi miesiecznie za ten adres i to jest nielegalne??? No ale to chyba normalne,ze za adres sie placi nie? Ja tez place z tym,ze tu mieszkam...Za pare dni idziemy ja wymeldowac ale i tak juz zaczynam przyzwyczajac sie do mysli,ze strace 5 tys.euro |
|
|
|
|
dratewka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 11:13 pm
|
|
|
niewieze, a co wy mysleliscie, ze domeldujecie sobie kogos i ok, aaaaaa no tak ale kasa byla dodatkowa, poprostu parodia jakas.
a kto kontroluje czystosc w mieszkani? tylko nie piszcie ze jakis gosc z gemente |
|
|
|
|
RegulatorZMarsa
Poczatkujacy Geyzerella Vulgaris
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 11:31 pm
|
|
|
Pierwsze słyszę o kontrolach czystości w mieszkaniach... Na bungalowach to i owszem jest cuś takiego ale w moim prywatnym publicznym mieszkaniu? Paranooja. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 11:32 pm
|
|
|
dratewka napisał/a: |
a kto kontroluje czystosc w mieszkani? tylko nie piszcie ze jakis gosc z gemente |
Pewnie chodzi o zaleganie gryzoni i robactwa. Pytanie, czy mam takiego delikwenta obowiązek wpuscić, do mojego własnego mieszkania. W Polsce wiadomo że nie, a tutaj nie wiem jakie są przepisy w tym kierunku. |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 11:35 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Chodzą też kontrole dotyczące czystości w mieszkaniu. Zaglądają nawet za od lat nie odsuwaną kuchenkę, i w razie czego wlepiają mandaty. |
Że co??? Jak mi coś takiego przyjdzie do domu to już czuję, że ich poobrażam, bo nie wytrzymam. Na jakichś koloniach jestem czy co? Jeśli to prawda, to naprawdę trzeba się z tej fasady wolności wynosić. |
|
|
|
|
bagniaczka
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Sie 24, 2011 12:32 am
|
|
|
Widzę, że syf w mieszkaniu Was ruszył Żartuję Ale serio jakiś czas temu przyszedł gość, do końca nie wiem, czy z gminy, czy innej instytucji z gminą powiązanej. Powciskał w jakieś kąty preparaty przeciwko robactwu. to ok. Ale zaglądał wszędzie. No i potem się dowiedziałam, że właściciel chaty dostał 500 e mandatu. Nie wiem, czy musiał go wpuścić, ale skoro to zrobił, to chyba tak. Zresztą mówił mi, że taki kontroler może się zawsze pojawić. No a przcież to jest jego prywatne mieszkanie, tyle, że je wynajmuje. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Śro Sie 24, 2011 5:31 am
|
|
|
Jeszcze brakuje kontroli tego czy każdy umył się za uszami i założył czyste skarpetki (oczywiście pod rygorem mandatu).
Już postanowiłem, że jeśli pojawią się u drzwi podobni jegomoście to powiem im, że jak chcą wejść to muszą wrócić z policją, bo ja egzekwowania podobnych idiotyzmów (obrażających mnie jako samodzielną osobę dorosłą) im dobrowolnie ułatwiać nie będę. |
|
|
|
|
|