| Przesunięty przez: Gochna H Nie Sty 31, 2010 11:06 am
 | Kim jestesmy tu w Holandii? | 

| Autor | Wiadomość | 

| SNOEPER   Poczatkujacy
 wees uzelf

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:06 am   Kim jestesmy tu w Holandii? |   
 |  
               | 
 |  
               | Pewiem moj znajomy Holender wyrazil ostatnio bardzo ciewawe spostrzezenie dotyczace nas Polakow mieszkajacych na stale w Nl ocenil nas nastepujaco: zdecydowana meska wiekszosc rodakow to robotnicy, cenieni przez pracodawcow ale czesto pracujacy za mniejsza stawke( nieslusznie) niz Holendrzy,
 zdecydowana kobieca wiekszosc to byle, obecne lub przyszle zony , przyjaciolki i kochanki Holendrow .
 Osobiscie mysle inaczej, ale faktycznie trudno spotkac Polaka z holenderska zona.
 Jakie jest wasze zdanie na ten poglad?
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Mariola101   Super gaduła
 Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:12 am |   
 |  
               | 
 |  
               | Mój chłopak mówi , ze holenderki są brzydkie . Pozatym te ładne nie rozmawiają z osobami , które nie mają złotej karty w portwelu .
 My polki patrzymy sercem , a one portwelem  - to są słowa mojego znajomego holendra .
 |  
				| _________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.

— Adam Mickiewicz
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| aknairam   Gaduła nad gadułami :-)
 mari(an)ka

Pomogła: 9 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:32 am |   
 |  
               | 
 |  
               | no wiesz SNOEPER !!! z tymi kobietami to Twoj holenderski kolega grruuuubo przesadził !! No ! chyba ze jeszcze cos mnie ciekawego czeka ,bo nie jstem ani byłą ,ani obecną !!
   A kim jestesmy w nl ? Ja mysle (ja- podkreslam) ze jestesmy zwykłymi przecietniakami !
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| mikka   Gaduła
 Fire, walk with me!

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:45 am |   
 |  
               | 
 |  
               | W tym kraju zazwyczaj to kobieta 'rządzi' w związku, jeśli coś chce to właśnie tak musi być. Wielu Holenderkom (chociaż można też spotkać normalne) wydaje się, że są prawdziwymi księżniczkami: wysokie mniemanie o sobie, niskie o partnerze, spore wymagania, a w zamian nic do zaoferowania. Nie każdy Holender chce się na to zgodzić (większość musi  ) 
 Poza tym to królowa jest 'głową' państwa, a nie król

Jeśli chodzi o Polaków to głównym problemem są stereotypy. Sam miałem sytuację, że rozmawiałem w pubie z Holenderką, rozmowa się dobrze układała do czasu, aż w pewnym momencie zapytała skąd jestem. Gdy odpowiedziałem że z Polski, to nagle się 'spłoszyła' i powiedziała że musi już iść do domu, bo jest późno i szybko wybiegła.

Prawda jest taka, że nawet jeśli Polak nie pije, nie bije, jest kulturalny, zarabia podobnie do Holendrów, to i tak ma bardzo małe szanse na związek z Holenderką (chociaż jest to możliwe). Ale Panowie: praktycznie nie ma czego żałować
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| Gochna H   MODERATOR

Pomogła: 207 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 10:57 am |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Mariola101 napisał/a: |  	  | Mój chłopak mówi , ze holenderki są brzydkie . Pozatym te ładne nie rozmawiają z osobami , które nie mają złotej karty w portwelu .
 My polki patrzymy sercem , a one portwelem  - to są słowa mojego znajomego holendra .
 | 

juz dawno tak sie nie usmialam .... no i ten portWel
   |  
				| _________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj

( ͡° ͜ʖ ͡°).
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| pani_puchatkowa   Super gaduła

Pomogła: 6 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:11 am |   
 |  
               | 
 |  
               | Mnie by nie było w Holandii gdyby nie to,że zakochałam się w holendrze, wiec może coś jest  w tej teorii, ale mimo wszystko to ja  osobiście to nie wiem i w sumie to mnie to nie interesuje kto,po co i z kim tutaj jest. Ważne jest to czy jesteśmy tutaj szczęśliwi, ja mogę szczerze odpowiedzieć ze jestem. Mariola101 tutaj link dla ciebie http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=portfel
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| SNOEPER   Poczatkujacy
 wees uzelf

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:33 am |   
 |  
               | 
 |  
               | Wniosek nasuwa sie wiec taki, Holendrzy, ktorzy nie chca zwiazku z ksiezniczkami wybieraja Polki a ja jako Polak mam nikle szanse na holenderska zone, gdyz moj portWEL nie jest dostatecznie wypasiony zlotem, winna temu jest Krolowa bo to ona wszak jest glowa panstwa wiec swieci przykladem a najpiekniejsze na swiecie Polki mysla...sercem !!?? Moza jasniej...
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| singelnl   Super gaduła

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:42 am |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Cytat: |  	  | zdecydowana meska wiekszosc rodakow to robotnicy, cenieni przez pracodawcow ale czesto pracujacy za mniejsza stawke( nieslusznie) niz Holendrzy, zdecydowana kobieca wiekszosc to byle, obecne lub przyszle zony , przyjaciolki i kochanki Holendrow .
 | 

ja bym jeszcze dodal , ze spora czesc kobiet poprostu przyjezdza tu z mezem lub chlopakiem i nie moze sie zaliczyc do wyzej wymienionego opisu. ( jaka szkoda ...
  ) 
 Ale ogolnie snooper , nic dodac , nic ujac.
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| mikka   Gaduła
 Fire, walk with me!

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:08 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Gochna H: trzymaj się tematu, bo innym wypominasz, a sama robisz off-topic 
 SNOEPER: bardzo to uprościłeś, ale wracając do tematu:

Wierzę, że jest możliwy związek Holenderki z Polakiem, ale powinna to być 'normalna' Holenderka, a nie Holenderka 'księżniczka'. Tutaj jest trochę inna mentalność, tak jak obecnie królowa jest głową państwa, tak i kobieta zazwyczaj jest głową rodziny. Nie każdemu Holendrowi podoba się taka rola. Oprócz tego, Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter (w sensie: Polka raczej nie zostawi chłopaka, tylko dlatego że sobie kupił różową koszulkę), mniej wymagające i ogólnie lepiej się z nimi żyje.
 |  
				| _________________ BICheck - weryfikacja kont bankowych [nowa wersja]
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| SNOEPER   Poczatkujacy
 wees uzelf

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:36 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Konkluduje , iz takowy zwiazek jest mozliwy ale zdecydwanie teoretcznie w praktyce wyglada to zupelnie inaczej, Polacy nie zawracaja sobie glowy szkaradnymi i nadwyraz wyrosnietymi wzdluz i wszerz Holenderkami majac na podoredziu zawsze piekne i madre rodaczki...no to jestesmy w domu   Ale zeby tak od razu...... za rozowa koszulke?
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| baileys   MODERATOR
 baileys

Pomogła: 83 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:37 pm |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mikka napisał/a: |  	  | Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter | 
 tak maja znosny dopuki nie naucza sie jezyka
  na tyle by robic wojne za wojna   w wekszej czesci zwiazkow hol- pol w tym momecie nastepuje krach i ludzie sie rozchodza Nie tylko to ze sie ona nauczyla jezyka jest przyczyna rozpadu zwiazku ale wraz ze znajomoscia jezyka zaczyna dostrzegac roznice kulturowa i mentalna i dokladniej rozumiec slowa jej partnera ................
 |  
				| _________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| SNOEPER   Poczatkujacy
 wees uzelf

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:08 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | [quote="baileys"][quote="mikka"]Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter [/quote] tak maja znosny dopuki nie naucza sie jezyka
  na tyle by robic wojne za wojna   w wekszej czesci zwiazkow hol- pol w tym momecie nastepuje krach i ludzie sie rozchodza Nie tylko to ze sie ona nauczyla jezyka jest przyczyna rozpadu zwiazku ale wraz ze znajomoscia jezyka zaczyna dostrzegac roznice kulturowa i mentalna i dokladniej rozumiec slowa jej partnera ................[/quote]

Co konkretnie masz na mysli? Rozumiejac to co ma ci do powiedzenia teraz gdy jest to dla ciebie zrozumiale powoduje u ciebie odruchy wymiotne?
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| baileys   MODERATOR
 baileys

Pomogła: 83 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:15 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | mam na mysli dokladnie to co napisalam. |  
				| _________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Mariola101   Super gaduła
 Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:34 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Ha...ha ja też się z siebie trochę pośmialam . Pała z ortografii.
 Sorki : Portfel

[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 2:41 pm ]
 Baleys , ale nie trzeba znać języka , żeby dostrzec jak dana osoba na Ciebie patrzy . Czy z miłością czy z odrazą . Tak mi sie przynajmniej wydaję .
 |  
				| _________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.

— Adam Mickiewicz
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| aymar   Gaduła nad gadułami :-)

| 

|  Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:56 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | jak wyobrazasz sobie miłość bez rozmów?udany związek mimiczny? |  
				| _________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu...
 |  | 

|   |  | 

|   | 

|  |