Przesunięty przez: Gochna H Nie Sty 31, 2010 11:06 am |
Kim jestesmy tu w Holandii? |
Autor |
Wiadomość |
SNOEPER
Poczatkujacy wees uzelf
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:06 am Kim jestesmy tu w Holandii?
|
|
|
Pewiem moj znajomy Holender wyrazil ostatnio bardzo ciewawe spostrzezenie dotyczace nas Polakow mieszkajacych na stale w Nl ocenil nas nastepujaco:
zdecydowana meska wiekszosc rodakow to robotnicy, cenieni przez pracodawcow ale czesto pracujacy za mniejsza stawke( nieslusznie) niz Holendrzy,
zdecydowana kobieca wiekszosc to byle, obecne lub przyszle zony , przyjaciolki i kochanki Holendrow .
Osobiscie mysle inaczej, ale faktycznie trudno spotkac Polaka z holenderska zona.
Jakie jest wasze zdanie na ten poglad? |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:12 am
|
|
|
Mój chłopak mówi , ze holenderki są brzydkie .
Pozatym te ładne nie rozmawiają z osobami , które nie mają złotej karty w portwelu .
My polki patrzymy sercem , a one portwelem - to są słowa mojego znajomego holendra . |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:32 am
|
|
|
no wiesz SNOEPER !!! z tymi kobietami to Twoj holenderski kolega grruuuubo przesadził !!
No ! chyba ze jeszcze cos mnie ciekawego czeka ,bo nie jstem ani byłą ,ani obecną !!
A kim jestesmy w nl ? Ja mysle (ja- podkreslam) ze jestesmy zwykłymi przecietniakami ! |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:45 am
|
|
|
W tym kraju zazwyczaj to kobieta 'rządzi' w związku, jeśli coś chce to właśnie tak musi być. Wielu Holenderkom (chociaż można też spotkać normalne) wydaje się, że są prawdziwymi księżniczkami: wysokie mniemanie o sobie, niskie o partnerze, spore wymagania, a w zamian nic do zaoferowania. Nie każdy Holender chce się na to zgodzić (większość musi )
Poza tym to królowa jest 'głową' państwa, a nie król
Jeśli chodzi o Polaków to głównym problemem są stereotypy. Sam miałem sytuację, że rozmawiałem w pubie z Holenderką, rozmowa się dobrze układała do czasu, aż w pewnym momencie zapytała skąd jestem. Gdy odpowiedziałem że z Polski, to nagle się 'spłoszyła' i powiedziała że musi już iść do domu, bo jest późno i szybko wybiegła.
Prawda jest taka, że nawet jeśli Polak nie pije, nie bije, jest kulturalny, zarabia podobnie do Holendrów, to i tak ma bardzo małe szanse na związek z Holenderką (chociaż jest to możliwe). Ale Panowie: praktycznie nie ma czego żałować |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 10:57 am
|
|
|
Mariola101 napisał/a: | Mój chłopak mówi , ze holenderki są brzydkie .
Pozatym te ładne nie rozmawiają z osobami , które nie mają złotej karty w portwelu .
My polki patrzymy sercem , a one portwelem - to są słowa mojego znajomego holendra . |
juz dawno tak sie nie usmialam .... no i ten portWel |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 355
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:11 am
|
|
|
Mnie by nie było w Holandii gdyby nie to,że zakochałam się w holendrze, wiec może coś jest w tej teorii, ale mimo wszystko to ja osobiście to nie wiem i w sumie to mnie to nie interesuje kto,po co i z kim tutaj jest. Ważne jest to czy jesteśmy tutaj szczęśliwi, ja mogę szczerze odpowiedzieć ze jestem.
Mariola101 tutaj link dla ciebie http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=portfel |
|
|
|
|
SNOEPER
Poczatkujacy wees uzelf
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:33 am
|
|
|
Wniosek nasuwa sie wiec taki, Holendrzy, ktorzy nie chca zwiazku z ksiezniczkami wybieraja Polki a ja jako Polak mam nikle szanse na holenderska zone, gdyz moj portWEL nie jest dostatecznie wypasiony zlotem, winna temu jest Krolowa bo to ona wszak jest glowa panstwa wiec swieci przykladem a najpiekniejsze na swiecie Polki mysla...sercem !!??
Moza jasniej... |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:42 am
|
|
|
Cytat: | zdecydowana meska wiekszosc rodakow to robotnicy, cenieni przez pracodawcow ale czesto pracujacy za mniejsza stawke( nieslusznie) niz Holendrzy,
zdecydowana kobieca wiekszosc to byle, obecne lub przyszle zony , przyjaciolki i kochanki Holendrow . |
ja bym jeszcze dodal , ze spora czesc kobiet poprostu przyjezdza tu z mezem lub chlopakiem i nie moze sie zaliczyc do wyzej wymienionego opisu. ( jaka szkoda ... )
Ale ogolnie snooper , nic dodac , nic ujac. |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:08 pm
|
|
|
Gochna H: trzymaj się tematu, bo innym wypominasz, a sama robisz off-topic
SNOEPER: bardzo to uprościłeś, ale wracając do tematu:
Wierzę, że jest możliwy związek Holenderki z Polakiem, ale powinna to być 'normalna' Holenderka, a nie Holenderka 'księżniczka'. Tutaj jest trochę inna mentalność, tak jak obecnie królowa jest głową państwa, tak i kobieta zazwyczaj jest głową rodziny. Nie każdemu Holendrowi podoba się taka rola. Oprócz tego, Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter (w sensie: Polka raczej nie zostawi chłopaka, tylko dlatego że sobie kupił różową koszulkę), mniej wymagające i ogólnie lepiej się z nimi żyje. |
_________________ BICheck - weryfikacja kont bankowych [nowa wersja] |
|
|
|
|
SNOEPER
Poczatkujacy wees uzelf
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:36 pm
|
|
|
Konkluduje , iz takowy zwiazek jest mozliwy ale zdecydwanie teoretcznie w praktyce wyglada to zupelnie inaczej, Polacy nie zawracaja sobie glowy szkaradnymi i nadwyraz wyrosnietymi wzdluz i wszerz Holenderkami majac na podoredziu zawsze piekne i madre rodaczki...no to jestesmy w domu
Ale zeby tak od razu...... za rozowa koszulke? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:37 pm
|
|
|
mikka napisał/a: | Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter |
tak maja znosny dopuki nie naucza sie jezyka na tyle by robic wojne za wojna
w wekszej czesci zwiazkow hol- pol w tym momecie nastepuje krach i ludzie sie rozchodza Nie tylko to ze sie ona nauczyla jezyka jest przyczyna rozpadu zwiazku ale wraz ze znajomoscia jezyka zaczyna dostrzegac roznice kulturowa i mentalna i dokladniej rozumiec slowa jej partnera ................ |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
SNOEPER
Poczatkujacy wees uzelf
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:08 pm
|
|
|
[quote="baileys"][quote="mikka"]Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter [/quote]
tak maja znosny dopuki nie naucza sie jezyka na tyle by robic wojne za wojna
w wekszej czesci zwiazkow hol- pol w tym momecie nastepuje krach i ludzie sie rozchodza Nie tylko to ze sie ona nauczyla jezyka jest przyczyna rozpadu zwiazku ale wraz ze znajomoscia jezyka zaczyna dostrzegac roznice kulturowa i mentalna i dokladniej rozumiec slowa jej partnera ................[/quote]
Co konkretnie masz na mysli? Rozumiejac to co ma ci do powiedzenia teraz gdy jest to dla ciebie zrozumiale powoduje u ciebie odruchy wymiotne? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:15 pm
|
|
|
mam na mysli dokladnie to co napisalam. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:34 pm
|
|
|
Ha...ha ja też się z siebie trochę pośmialam .
Pała z ortografii.
Sorki : Portfel
[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 2:41 pm ]
Baleys , ale nie trzeba znać języka , żeby dostrzec jak dana osoba na Ciebie patrzy . Czy z miłością czy z odrazą . Tak mi sie przynajmniej wydaję . |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
aymar
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:56 pm
|
|
|