NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Sty 31, 2010 11:06 am
Kim jestesmy tu w Holandii?
Autor Wiadomość
SNOEPER 
Poczatkujacy
wees uzelf

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:06 am   Kim jestesmy tu w Holandii?

Pewiem moj znajomy Holender wyrazil ostatnio bardzo ciewawe spostrzezenie dotyczace nas Polakow mieszkajacych na stale w Nl ocenil nas nastepujaco:
zdecydowana meska wiekszosc rodakow to robotnicy, cenieni przez pracodawcow ale czesto pracujacy za mniejsza stawke( nieslusznie) niz Holendrzy,
zdecydowana kobieca wiekszosc to byle, obecne lub przyszle zony , przyjaciolki i kochanki Holendrow .
Osobiscie mysle inaczej, ale faktycznie trudno spotkac Polaka z holenderska zona.
Jakie jest wasze zdanie na ten poglad?

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:12 am   

Mój chłopak mówi , ze holenderki są brzydkie .
Pozatym te ładne nie rozmawiają z osobami , które nie mają złotej karty w portwelu .
My polki patrzymy sercem , a one portwelem - to są słowa mojego znajomego holendra .

— Adam Mickiewicz

aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:32 am   

no wiesz SNOEPER !!! z tymi kobietami to Twoj holenderski kolega grruuuubo przesadził !!
No ! chyba ze jeszcze cos mnie ciekawego czeka ,bo nie jstem ani byłą ,ani obecną !! :033:
A kim jestesmy w nl ? Ja mysle (ja- podkreslam) ze jestesmy zwykłymi przecietniakami !

mikka 
Gaduła
Fire, walk with me!

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:45 am   

W tym kraju zazwyczaj to kobieta 'rządzi' w związku, jeśli coś chce to właśnie tak musi być. Wielu Holenderkom (chociaż można też spotkać normalne) wydaje się, że są prawdziwymi księżniczkami: wysokie mniemanie o sobie, niskie o partnerze, spore wymagania, a w zamian nic do zaoferowania. Nie każdy Holender chce się na to zgodzić (większość musi :) )

Poza tym to królowa jest 'głową' państwa, a nie król :)

Jeśli chodzi o Polaków to głównym problemem są stereotypy. Sam miałem sytuację, że rozmawiałem w pubie z Holenderką, rozmowa się dobrze układała do czasu, aż w pewnym momencie zapytała skąd jestem. Gdy odpowiedziałem że z Polski, to nagle się 'spłoszyła' i powiedziała że musi już iść do domu, bo jest późno i szybko wybiegła.

Prawda jest taka, że nawet jeśli Polak nie pije, nie bije, jest kulturalny, zarabia podobnie do Holendrów, to i tak ma bardzo małe szanse na związek z Holenderką (chociaż jest to możliwe). Ale Panowie: praktycznie nie ma czego żałować ;)

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 10:57 am   

Mariola101 napisał/a:
Mój chłopak mówi , ze holenderki są brzydkie .
Pozatym te ładne nie rozmawiają z osobami , które nie mają złotej karty w portwelu .
My polki patrzymy sercem , a one portwelem - to są słowa mojego znajomego holendra .

juz dawno tak sie nie usmialam .... no i ten portWel :033:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

pani_puchatkowa 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:11 am   

Mnie by nie było w Holandii gdyby nie to,że zakochałam się w holendrze, wiec może coś jest w tej teorii, ale mimo wszystko to ja osobiście to nie wiem i w sumie to mnie to nie interesuje kto,po co i z kim tutaj jest. Ważne jest to czy jesteśmy tutaj szczęśliwi, ja mogę szczerze odpowiedzieć ze jestem.
Mariola101 tutaj link dla ciebie http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=portfel

SNOEPER 
Poczatkujacy
wees uzelf

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:33 am   

Wniosek nasuwa sie wiec taki, Holendrzy, ktorzy nie chca zwiazku z ksiezniczkami wybieraja Polki a ja jako Polak mam nikle szanse na holenderska zone, gdyz moj portWEL nie jest dostatecznie wypasiony zlotem, winna temu jest Krolowa bo to ona wszak jest glowa panstwa wiec swieci przykladem a najpiekniejsze na swiecie Polki mysla...sercem !!??
Moza jasniej...

singelnl 
Super gaduła

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:42 am   

Cytat:
zdecydowana meska wiekszosc rodakow to robotnicy, cenieni przez pracodawcow ale czesto pracujacy za mniejsza stawke( nieslusznie) niz Holendrzy,
zdecydowana kobieca wiekszosc to byle, obecne lub przyszle zony , przyjaciolki i kochanki Holendrow .

ja bym jeszcze dodal , ze spora czesc kobiet poprostu przyjezdza tu z mezem lub chlopakiem i nie moze sie zaliczyc do wyzej wymienionego opisu. ( jaka szkoda ... :088: )

Ale ogolnie snooper , nic dodac , nic ujac.

mikka 
Gaduła
Fire, walk with me!

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:08 pm   

Gochna H: trzymaj się tematu, bo innym wypominasz, a sama robisz off-topic

SNOEPER: bardzo to uprościłeś, ale wracając do tematu:

Wierzę, że jest możliwy związek Holenderki z Polakiem, ale powinna to być 'normalna' Holenderka, a nie Holenderka 'księżniczka'. Tutaj jest trochę inna mentalność, tak jak obecnie królowa jest głową państwa, tak i kobieta zazwyczaj jest głową rodziny. Nie każdemu Holendrowi podoba się taka rola. Oprócz tego, Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter (w sensie: Polka raczej nie zostawi chłopaka, tylko dlatego że sobie kupił różową koszulkę), mniej wymagające i ogólnie lepiej się z nimi żyje.

SNOEPER 
Poczatkujacy
wees uzelf

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:36 pm   

Konkluduje , iz takowy zwiazek jest mozliwy ale zdecydwanie teoretcznie w praktyce wyglada to zupelnie inaczej, Polacy nie zawracaja sobie glowy szkaradnymi i nadwyraz wyrosnietymi wzdluz i wszerz Holenderkami majac na podoredziu zawsze piekne i madre rodaczki...no to jestesmy w domu :038:
Ale zeby tak od razu...... za rozowa koszulke? :079:

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:37 pm   

mikka napisał/a:
Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter

tak maja znosny dopuki nie naucza sie jezyka :) na tyle by robic wojne za wojna ;)
w wekszej czesci zwiazkow hol- pol w tym momecie nastepuje krach i ludzie sie rozchodza Nie tylko to ze sie ona nauczyla jezyka jest przyczyna rozpadu zwiazku ale wraz ze znajomoscia jezyka zaczyna dostrzegac roznice kulturowa i mentalna i dokladniej rozumiec slowa jej partnera ................

SNOEPER 
Poczatkujacy
wees uzelf

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:08 pm   

[quote="baileys"][quote="mikka"]Polki na pewno mają bardziej.. znośny charakter [/quote]
tak maja znosny dopuki nie naucza sie jezyka :) na tyle by robic wojne za wojna ;)
w wekszej czesci zwiazkow hol- pol w tym momecie nastepuje krach i ludzie sie rozchodza Nie tylko to ze sie ona nauczyla jezyka jest przyczyna rozpadu zwiazku ale wraz ze znajomoscia jezyka zaczyna dostrzegac roznice kulturowa i mentalna i dokladniej rozumiec slowa jej partnera ................[/quote]

Co konkretnie masz na mysli? Rozumiejac to co ma ci do powiedzenia teraz gdy jest to dla ciebie zrozumiale powoduje u ciebie odruchy wymiotne?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:15 pm   

mam na mysli dokladnie to co napisalam.

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:34 pm   

Ha...ha ja też się z siebie trochę pośmialam .
Pała z ortografii.
Sorki : Portfel ;)

[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 2:41 pm ]
Baleys , ale nie trzeba znać języka , żeby dostrzec jak dana osoba na Ciebie patrzy . Czy z miłością czy z odrazą . Tak mi sie przynajmniej wydaję .

— Adam Mickiewicz

aymar 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:56 pm   

jak wyobrazasz sobie miłość bez rozmów?udany związek mimiczny?

Odpowiedz do tematu