Czego dorobiliscie sie w Holandii !!!!! |
Autor |
Wiadomość |
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2007 7:48 pm
|
|
|
taka sobie laska napisał/a: | To teraz ja, bo ja tez sie czegos w Holandii dorobilam:
- dorobilam się spadku szacunku do rodakow mieszkajacych za granica czyt.Holandii, którzy potrafia tylko wyceniac wady innych, sa wulgarni, zawistni i zazdrosni.Brak im jakiej kolwiek tolerancji do wiary i kultury innego. Strach jest po prostu być soba...bo jak trafisz pod kose Polaka ....
- dorobilam się również wrazenia ze rodacy wywoluja konflikty o byle co i burza atmosfere na forum czyt. na forum niedziela.nl
- dorobilam się również (dzieki patrz punkt 1 i 2 ) wizerunku Polaka za granica i tu cytuje Pana Diabla(bo bardzo mi sie to pdoba) ze swoim buractwem sprawiacie, ze obiegowe opinie na nasz temat czyt. Polakow coraz bardziej nabieraja znamion faktu.
Ot czego ja się dorobilam w Holandii
Nie obrazajac waszystkich forumowiczow , tylko niektore jednostki to sprawily ze ja sie wlasnie tego dorobilam w Holandii. |
no to niepotrzebnie jechalas do NL zeby sie tego dorobic, taka nasza mentalnosc
a ja sie dorobilem:
- przekonania ze NL wcale nie jest takim zyczliwym i tolerancyjnym krajem
- bardzo fajnych wspomnien
- troche pieniedzy
- niecheci do wszystkowiedzacych Polakow, ktorzy juz mieszkaja jakis czas w NL (15-20lat)
- patrzenia w oczy i mowienia tego czego druga osoba chce uslyszec (tego nauczylem sie od Holendra)
- pewnosci ze w PL jest za wysoki poziom nauki
- przekonania ze traktuja nas jako ludzi drugiej kategorii |
|
|
|
|
taka sobie laska
Poczatkujacy

|
Wysłany: Śro Lis 28, 2007 7:55 pm
|
|
|
Witam,
Ja dokladnie napisalam : do rodakow mieszkajacych za granica...
Musialam wyjechac zeby ich poznac.W kraju osobiscie bym sie wizerunku Polaka za granica nie dorobila...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Kuba
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lut 2007 Posty: 76 Skąd: Zoetermeer/Gdynia
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2007 7:57 pm
|
|
|
Czy ty masz jakies kompleksy? zmien paszport i zycie stanie sie piekne |
_________________ Tak jestem honofobem
GA 1929 |
|
|
|
|
Dubus
Nieśmiały użytkownik szyderca

Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Kwi 2007 Posty: 59 Skąd: Bergen op Zoom
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2007 8:02 pm
|
|
|
Kuba napisał/a: | zmien paszport i zycie stanie sie piekne |
Tylko czy aby na pewno? Ja zmienilem i niestety, morda zostala ta sama... |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
emila z geleen
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 10:52 pm no tak ...
|
|
|
no tak tutaj zawsze latwiej.ja mieszkajac tutaj z moim chlopakiem przez 3 lata dorobilismy sie wszystkiego . Najpierw firma wynajeta kawalerka pozniej mieszkanie tez wynajete, no a teraz konczymy remat ww wlasnym domu mamy 2 auta psa piekne meble pekajace szfy bo miejsca brakuje.Odlozone pieniazki bo na wiosne planuje odnowic caly ogrod no i moze jakis malutki basenik. ALE POWIEM WAM JEDNO I CO Z TEGO jak jestem tu sama jak palec bez rodziny i przyjaciol z Polski mam 24 lata pracuje a i tak czuje sie jak kura domowa.Dlatego bardzo chcialabym nawiazac kontakt z jakas przyjazna Poleczka. Mieszkam w Geleen to nie daleko Maastricht. Pozdrawiam goraco. |
|
|
|
|
Pyra
Gaduła pyra
|
Wysłany: Śro Gru 12, 2007 1:12 pm
|
|
|
Masz racje emila, zawsze tak jest, ze czegos brakuje. Chocby czlowiek mial wszystko to jednka nie bedzie mial tego czegos... a jakiego masz psa? Bo ja za moim bokserkiem to strasznie tesknie! |
|
|
|
|
Monika NB
Poczatkujacy

|
Wysłany: Śro Gru 12, 2007 8:55 pm
|
|
|
Sama materialnych rzeczy raczej sie nie dorobilam , jezeli juz to pracujemy na to oboje .
A z nie materialnych rzeczy to na razie jestem na etapie dorabiania sie kolejnego papierka , chociaz jednym z moich sukcesow tutaj jest zdanie prawojazdy z czego jestem dumna bo w Polsce nie mialam jakos szczescia. |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 3:25 pm Re: no tak ...
|
|
|
emila z geleen napisał/a: | no tak tutaj zawsze latwiej.ja mieszkajac tutaj z moim chlopakiem przez 3 lata dorobilismy sie wszystkiego . Najpierw firma wynajeta kawalerka pozniej mieszkanie tez wynajete, no a teraz konczymy remat ww wlasnym domu mamy 2 auta psa piekne meble pekajace szfy bo miejsca brakuje.Odlozone pieniazki bo na wiosne planuje odnowic caly ogrod no i moze jakis malutki basenik. ALE POWIEM WAM JEDNO I CO Z TEGO jak jestem tu sama jak palec bez rodziny i przyjaciol z Polski mam 24 lata pracuje a i tak czuje sie jak kura domowa.Dlatego bardzo chcialabym nawiazac kontakt z jakas przyjazna Poleczka. Mieszkam w Geleen to nie daleko Maastricht. Pozdrawiam goraco. |
Geleen jest bardzo blisko Sittard:) Zapraszam na kawe:) |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
sylvia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 8:09 pm
|
|
|
no ja ruwniez dolaczam sie do opini takiej sobie laski i pana diabla rodacy za granicam nie sam prez chyba odmiane waluty euro luddzcy oczywiscie nie mowa o wszystkich ale poznalam pare osob ktore interesowal tylko dorobek a pozatym malo innych spraw.czyli zazdrosc plotki itd a nie wspolna pomac czy cos takiego jaka kolwiek pomoc nie istnieje bez dorobku tutaj niestety pozdrawiam sylwia |
|
|
|
|
an_na_j
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 1:59 pm :/
|
|
|
A ja spod klosza bogatych rodziców wyjechałam do wynajętego pokoiku i nocnej pracy w cukierni, żeby udowodnić, że potrafie "sama"
Dorobiłam się właśnie ogromnej samodzielności, niezależności. Założyłam firmę zgodną z kierunkiem studiów i realizuję się zawodowo (cukiernia to na szczęście już przeszłość). Najśmieszniejsze jest to, że większość zleceń otrzymuję z Polski (jestem tłumaczką), stamtąd pochodzą też moje główne dochody A zostałam tu ze względu na swojego chłopaka, który pracę ma tutaj stacjonarną, poza tym nie zna polskiego i jakoś się wystraszył życia na tzw. Wschodzie :/ Ale liczę na to, że się jeszzce przełamie
Trochę się też zraziłam do Holendrów, i to zarówno oryginalnych jak i postkolonialnych... Jeżeli mozna to nazwać dorobkiem
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Pyra
Gaduła pyra
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 2:56 pm
|
|
|
Zapomnialam napisac, ze sie roweru dorobilam i bolu w plecach, moja mama mowi, ze to przez ta wilgoc |
|
|
|
|
an_na_j
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 3:10 pm
|
|
|
Pyra napisał/a: | Zapomnialam napisac, ze sie roweru dorobilam i bolu w plecach, moja mama mowi, ze to przez ta wilgoc |
To samo czasami też, mimo wieku młodego, i reumatyzm sie odezwie |
|
|
|
|
anka71
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 19, 2007 9:36 am
|
|
|
ja dorobilam sie nerwicy...ciesze sie ze tak wielu ludziom sie powiodlo.ja takiego szczescia nie mialam.zarobki 6 euro na godzine po 6 latch ciezkiej pracy.brak szacunku ze strony szefa oraz ziomkow(szczegolnie).szef zlodziej,zabiera wszystko co tylko moze.jestesmy dla niego "bialymi murzynami".nie mozemy chorowac,dyskutowac,domagac sie swoich praw,jestesmy poslusznymi maszynami a jak nie podoba sie to do widzenia...zatrudnia setki ludzi ,ktorych upycha
(doslownie)w brudnych,starych karawanach,kontenerach ustawionych na siurach albo w pomieszczenach z piecami na szklarniach.w sezonie najwiekszej pracy nie wplaca pieniedzy na konta zeby ludzie nie rezygnowali,nawet jesli sa wykonczeni fizycznie i psychicznie... |
|
|
|
|
Magda S.
Gaduła

Wiek: 51 Dołączyła: 03 Maj 2007 Posty: 112 Skąd: okolice Goudy
|
Wysłany: Śro Gru 19, 2007 9:52 am
|
|
|
anka71, czemu trzymasz sie tego szefa???
szukaj innej pracy! gwarantuje, ze nie wszyscy szefowie tacy sa! |
|
|
|
|
anka71
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 19, 2007 10:05 am
|
|
|
wiem na moje szczescie wlasnie mnie wyrzucil za spoznienie do pracy(zaspalam),z reszta przede mna wyrzucil jeszcze pare osob...filary tej firmy...wszyscy pracuja juz gdzie indziej i sa bardzo szczesliwi,dziekuja mu za to ze pozwolil im sie wyrwac z tej firmy |
|
|
|
|
|