NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czego dorobiliscie sie w Holandii !!!!!
Autor Wiadomość
Lutek 
Gaduła

Wysłany: Śro Lis 28, 2007 7:48 pm   

taka sobie laska napisał/a:
To teraz ja, bo ja tez sie czegos w Holandii dorobilam:

- dorobilam się spadku szacunku do rodakow mieszkajacych za granica czyt.Holandii, którzy potrafia tylko wyceniac wady innych, sa wulgarni, zawistni i zazdrosni.Brak im jakiej kolwiek tolerancji do wiary i kultury innego. Strach jest po prostu być soba...bo jak trafisz pod kose Polaka ....

- dorobilam się również wrazenia ze rodacy wywoluja konflikty o byle co i burza atmosfere na forum czyt. na forum niedziela.nl

- dorobilam się również (dzieki :arrow: patrz punkt 1 i 2 ) wizerunku Polaka za granica i tu cytuje Pana Diabla(bo bardzo mi sie to pdoba) ze swoim buractwem sprawiacie, ze obiegowe opinie na nasz temat czyt. Polakow coraz bardziej nabieraja znamion faktu.

Ot czego ja się dorobilam w Holandii :023: :041:

Nie obrazajac waszystkich forumowiczow :018: , tylko niektore jednostki to sprawily :036: ze ja sie wlasnie tego dorobilam w Holandii. :043: :041: :041:

no to niepotrzebnie jechalas do NL zeby sie tego dorobic, taka nasza mentalnosc :D

a ja sie dorobilem:
- przekonania ze NL wcale nie jest takim zyczliwym i tolerancyjnym krajem
- bardzo fajnych wspomnien
- troche pieniedzy
- niecheci do wszystkowiedzacych Polakow, ktorzy juz mieszkaja jakis czas w NL (15-20lat)
- patrzenia w oczy i mowienia tego czego druga osoba chce uslyszec (tego nauczylem sie od Holendra)
- pewnosci ze w PL jest za wysoki poziom nauki
- przekonania ze traktuja nas jako ludzi drugiej kategorii

taka sobie laska
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 28, 2007 7:55 pm   

Witam,
Ja dokladnie napisalam : :arrow: do rodakow mieszkajacych za granica...
Musialam wyjechac zeby ich poznac.W kraju osobiscie bym sie wizerunku Polaka za granica nie dorobila... :)

Pozdrawiam

Kuba 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lis 28, 2007 7:57 pm   

Czy ty masz jakies kompleksy? zmien paszport i zycie stanie sie piekne

Dubus 
Nieśmiały użytkownik
szyderca

Wysłany: Śro Lis 28, 2007 8:02 pm   

Kuba napisał/a:
zmien paszport i zycie stanie sie piekne

Tylko czy aby na pewno? Ja zmienilem i niestety, morda zostala ta sama...

emila z geleen
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 10, 2007 10:52 pm   no tak ...

no tak tutaj zawsze latwiej.ja mieszkajac tutaj z moim chlopakiem przez 3 lata dorobilismy sie wszystkiego . Najpierw firma wynajeta kawalerka pozniej mieszkanie tez wynajete, no a teraz konczymy remat ww wlasnym domu mamy 2 auta psa piekne meble pekajace szfy bo miejsca brakuje.Odlozone pieniazki bo na wiosne planuje odnowic caly ogrod no i moze jakis malutki basenik. ALE POWIEM WAM JEDNO I CO Z TEGO jak jestem tu sama jak palec bez rodziny i przyjaciol z Polski mam 24 lata pracuje a i tak czuje sie jak kura domowa.Dlatego bardzo chcialabym nawiazac kontakt z jakas przyjazna Poleczka. Mieszkam w Geleen to nie daleko Maastricht. Pozdrawiam goraco.

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Śro Gru 12, 2007 1:12 pm   

Masz racje emila, zawsze tak jest, ze czegos brakuje. Chocby czlowiek mial wszystko to jednka nie bedzie mial tego czegos... a jakiego masz psa? Bo ja za moim bokserkiem to strasznie tesknie!

Monika NB
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 12, 2007 8:55 pm   

Sama materialnych rzeczy raczej sie nie dorobilam , jezeli juz to pracujemy na to oboje .
A z nie materialnych rzeczy to na razie jestem na etapie dorabiania sie kolejnego papierka , chociaz jednym z moich sukcesow tutaj jest zdanie prawojazdy z czego jestem dumna bo w Polsce nie mialam jakos szczescia.

duYster 
Super gaduła
Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 3:25 pm   Re: no tak ...

emila z geleen napisał/a:
no tak tutaj zawsze latwiej.ja mieszkajac tutaj z moim chlopakiem przez 3 lata dorobilismy sie wszystkiego . Najpierw firma wynajeta kawalerka pozniej mieszkanie tez wynajete, no a teraz konczymy remat ww wlasnym domu mamy 2 auta psa piekne meble pekajace szfy bo miejsca brakuje.Odlozone pieniazki bo na wiosne planuje odnowic caly ogrod no i moze jakis malutki basenik. ALE POWIEM WAM JEDNO I CO Z TEGO jak jestem tu sama jak palec bez rodziny i przyjaciol z Polski mam 24 lata pracuje a i tak czuje sie jak kura domowa.Dlatego bardzo chcialabym nawiazac kontakt z jakas przyjazna Poleczka. Mieszkam w Geleen to nie daleko Maastricht. Pozdrawiam goraco.

Geleen jest bardzo blisko Sittard:) Zapraszam na kawe:)

sylvia
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 13, 2007 8:09 pm   

no ja ruwniez dolaczam sie do opini takiej sobie laski i pana diabla rodacy za granicam nie sam prez chyba odmiane waluty euro luddzcy oczywiscie nie mowa o wszystkich ale poznalam pare osob ktore interesowal tylko dorobek a pozatym malo innych spraw.czyli zazdrosc plotki itd a nie wspolna pomac czy cos takiego jaka kolwiek pomoc nie istnieje bez dorobku tutaj niestety pozdrawiam sylwia

an_na_j
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 1:59 pm   :/

A ja spod klosza bogatych rodziców wyjechałam do wynajętego pokoiku i nocnej pracy w cukierni, żeby udowodnić, że potrafie "sama" :)

Dorobiłam się właśnie ogromnej samodzielności, niezależności. Założyłam firmę zgodną z kierunkiem studiów i realizuję się zawodowo (cukiernia to na szczęście już przeszłość). Najśmieszniejsze jest to, że większość zleceń otrzymuję z Polski (jestem tłumaczką), stamtąd pochodzą też moje główne dochody :D A zostałam tu ze względu na swojego chłopaka, który pracę ma tutaj stacjonarną, poza tym nie zna polskiego i jakoś się wystraszył życia na tzw. Wschodzie :/ Ale liczę na to, że się jeszzce przełamie :)

Trochę się też zraziłam do Holendrów, i to zarówno oryginalnych jak i postkolonialnych... Jeżeli mozna to nazwać dorobkiem :)

Pozdrawiam!

Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 2:56 pm   

Zapomnialam napisac, ze sie roweru dorobilam i bolu w plecach, moja mama mowi, ze to przez ta wilgoc :-)

an_na_j
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 3:10 pm   

Pyra napisał/a:
Zapomnialam napisac, ze sie roweru dorobilam i bolu w plecach, moja mama mowi, ze to przez ta wilgoc :-)

To samo :) czasami też, mimo wieku młodego, i reumatyzm sie odezwie :D

anka71
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 19, 2007 9:36 am   

ja dorobilam sie nerwicy...ciesze sie ze tak wielu ludziom sie powiodlo.ja takiego szczescia nie mialam.zarobki 6 euro na godzine po 6 latch ciezkiej pracy.brak szacunku ze strony szefa oraz ziomkow(szczegolnie).szef zlodziej,zabiera wszystko co tylko moze.jestesmy dla niego "bialymi murzynami".nie mozemy chorowac,dyskutowac,domagac sie swoich praw,jestesmy poslusznymi maszynami a jak nie podoba sie to do widzenia...zatrudnia setki ludzi ,ktorych upycha
(doslownie)w brudnych,starych karawanach,kontenerach ustawionych na siurach albo w pomieszczenach z piecami na szklarniach.w sezonie najwiekszej pracy nie wplaca pieniedzy na konta zeby ludzie nie rezygnowali,nawet jesli sa wykonczeni fizycznie i psychicznie...

Magda S. 
Gaduła

Wysłany: Śro Gru 19, 2007 9:52 am   

anka71, czemu trzymasz sie tego szefa??? :shock:
szukaj innej pracy! gwarantuje, ze nie wszyscy szefowie tacy sa! :)

anka71
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 19, 2007 10:05 am   

wiem :) na moje szczescie wlasnie mnie wyrzucil za spoznienie do pracy(zaspalam),z reszta przede mna wyrzucil jeszcze pare osob...filary tej firmy...wszyscy pracuja juz gdzie indziej i sa bardzo szczesliwi,dziekuja mu za to ze pozwolil im sie wyrwac z tej firmy :D

Odpowiedz do tematu